Neden PVC Pencere?

Sağlamlık ve Hafiflik

Pencere profil ve kapı üretiminde kullanılan ahşap ve alüminyum malzemelerle kıyaslandığında PVC malzeme daha dayanıklı ve işlevseldir. PVC’nin aşınma dayanımı, hafifliği ve iyi mekanik dayanıklılığı ve tokluğu, bina ve konstrüksiyon uygulamalarında onun kullanımında çok önemli teknik avantajlardır.

Ateşe Dayanım

PVC, polimer zincirinde klor atomu taşıması nedeniyle doğal olarak zor tutuşmaktadır, yani alev alma sıcaklığı yüksektir. Yanma, ısı kaynağı kaldırılınca hemen durmaktadır. Bu özellik PVC’yi pencere, kapı, kaplama vb. uygulamaları için özellikle uygun yapmaktadır. Buna karşın ahşap malzeme kolay yanmakta ve alevi taşımaktadır.

Uzun Ömürlülük

PVC malzemeden ürün elde etmeden önce, PVC bir dizi özel katkı maddeleriyle birleştirilir. Bu birleşim esnasında ürün, yüksek sıcaklıklarda şekilllendirilerek plastik haline getirilir. Tüm PVC malzemeler için gerekli olan katkı maddeleri ısı stabilizatörler ve yağlayıcılardır; esnek PVC söz konusu olduğu zaman bu katkı maddelerine plastizörler de eklenir. Dolgu maddeleri, proses yardımcıları, impact modifierler ve pigmentler kullanılabilen diğer katkı maddeleridir. Katkı maddeleri ürünün mekanik özelliklerini, parlaklığını, hava şartlarına dayanımını, rengini, berraklığını ve elektriksel özelliğini belirleyecek veya etkileyecektir.

PVC hava şartlarına, kimyasal çürümeye, korozyona, şoka ve aşınmaya dayanıklıdır. Bu nedenle açık havaya maruz ürünlerinde ve birçok farklı uzun ömür istenen yerlerde müşterilerin tercih nedenidir. Gerçekten yapı ve konstrüksiyon sektöründe orta ve uzun ömürlü uygulamalar, PVC üretiminin yüzde 85’ini oluşturmaktadır.

Örneğin PVC boruların yüzde 75’inin 40 yıldan fazla bir ömre sahip olacağı (100 yıla çıkma potansiyeli olacağı) tahmin edilmektedir. Pencere profilleri ve kablo yalıtımı gibi diğer uygulamalarda, çalışmalar gösterdi ki bunların yüzde 60‘ından fazlası 40 yıldan daha fazla bir ömre sahiptir. Ahşap ise kısa ömürlüdür.

Fiyat Avantajı

PVC’nin hafifliği, sağlamlığı ve dizayn esnekliği bir çok uygulamada fiyat avantajı sağlar. Konstrüksiyonda kullanılan PVC bileşenler mükemmel fiyat/performans avantajları sunmaktadır. PVC, ahşap için kesin ihtiyaç olan bakım ve boya istemez. PVC dayanıklıdır, uzun süreli ve bakım istemeyen uygulamalar için çok uygundur. PVC’nin yapım ve kullanım maliyeti, alüminyum ve ahşaba göre daha düşüktür.

Çevreyle Dost

Üretimden yok olana kadar yaşam döngüsünü ve bu döngü sırasında çevrenin etkilenme derecesini dikkate alan güncel bir değerlendirme sistemi olan LCA (Life Cycle Assesment) analizlerinde ve bağımsız çalışmalarda PVC’nin çevreye etkisi, pencere profil ve kapı üretiminde kullanılan diğer malzemelerle kıyaslandığında olumlu bulunmuştur. PVC’nin çevreye ve sağlığa etkilerinin incelendiği en son araştırma bulguları açıkça göstermektedir ki PVC, çevre veya sağlık açısından (kanser gibi) bir risk oluşturmamaktadır.

Yüksek Yalıtım

PVC malzemenin ısı iletim katsayısı, pencere profil ve kapı üretiminde kullanılan ahşap ve alüminyum malzemelerle kıyaslandığında daha iyi, yani daha düşüktür (λPVC= 0,16 W/mK iken λALUMİNYUM= 200 W/Mk ve λAHŞAP= 0,2 W/mK). Dolayısıyla PVC, ısı tasarrufu açısından pencere profil ve kapı üretiminde kullanılan en iyi malzemedir. Isı yanında PVC, ses, nem ve benzeri dış etkilere karşı gerçek bir izolasyon malzemesidir.

PVC pencere ve kapı kullanımı, kullanıcı ve ülke ekonomisi açısından önemli kazançlar sağlamaktadır. Binalarda enerjinin yüzde 2’si lambadan, yüzde 28’i pencereden kaçmaktadır. Lambaların birini kapatmak yerine ahşap pencereleri PVC ile değiştirsek, daha büyük tasarruf yapılacaktır.

Esnek Tasarım

PVC’nin fiziksel özellikleri tasarımcılara, tasarım yaparken yüksek derecede özgürlük sağlar. PVC bu nedenle inşaat, ambalaj, tıp, elektrik, elektronik, otomotiv sektörlerinde kısaca hayatımızın her alanında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Geri Dönüşüm

Borular, pencere profilleri ve yer döşemeleri gibi konstrüksiyon malzemeleri, ömürlerinin sonunda yeniden kullanılabilirler. Bu özelliği ile PVC, çevre ve ekonomi açısından önemli fayda sağlamaktadır.